Tradició i art urbà al Dia Internacional dels Museus

El pròxim 18 de maig es celebra el Dia Internacional dels Museus, que enguany porta per lema "Els museus com a eixos culturals. El futur de la tradició". És per això que hem volgut rendir un homenatge al llibre "Al trencall del maror" publicat en 1985 i reeditat en 2013. Aquesta obra recull contes, dites i cançons de la tradició oral de la Vila Joiosa que es va transmetre de generació i en generació i que, gràcies a l'esforç dels seus autors en recopilar, ordenar i publicar aqueix material, no es perdrà mai. 

El dijous 16 a les 19 hores tindrà lloc en Vilamuseu un col·loqui amb Malena Soler, Àngela Sellés, Toni Lloret i Pepi Lloret, autors del llibre “Al trencall del maror”, i amb José Piqueras com a moderador, en el qual es reflexionarà sobre el passat, el present i el futur d'aquesta obra. 

D'altra banda, les il·lustracions del llibre van ser realitzades per Felip Baldó (la Vila Joiosa, 1947 – Godella, València, 2007), pintor, dibuixant, il·lustrador i autor i editor de desenes de publicacions sobre el qual inaugurarem una exposició monogràfica en Vilamuseu al juny comisariada per José Piqueras. 

Les il·lustracions de “Al trancall del maror” seran el punt de partida per a una intervenció plàstica en la façana de vidre de Vilamuseu a càrrec de Fèlix Gordero i Juan Aragonés. Es tracta de dos artistes vileros formats en la Facultat de Belles Arts de la Universitat Miguel Hernández d'Altea, establits a la Vila Joiosa i La Nucia. En la seua obra fusionen la il·lustració el disseny i altres tècniques plàstiques però l'art urbà s'estableix com a nucli central del seu treball. Malgrat inspirar-se en els conceptes tradicionals de l'art urbà, posseeixen una mirada global sense necessitat de fitar els seus treballs a les formes d'expressió de carrer. De la mateixa manera, abandonen de forma puntual els carrers per a traslladar les seues obres a museus, galeries o centres artístics sense perdre les seues arrels.

Aquesta intervenció serà el dissabte 18 d'11 a 14.30 hores i estarà acompanyada d'un DJ set amb música urbana a càrrec de Sonidolé. A més durant tota la jornada el carrer Colón serà per als vianants des del Carrer Barranquet fins al Carrer Canalejas i amb la compra o la consumició en els establiments compresos en aquest tram del carrer s'obsequiarà als clients amb entrades gratuïtes al museu per a gaudir en altres dates ja que durant tot el cap de setmana l'entrada a Vilamuseu serà gratuïta.