Un descobriment arqueològic al laboratori de restauració

De vegades el descobriment d'una peça no es produeix al jaciment sinó al laboratori de restauració. Són moments de sorpresa i emoció per a tot l'equip.
 
En una tomba del cementiri de Casetes a la Vila Joiosa va aparèixer un garbuix de bronze que s'havia fos en cremar-se amb el cadàver. Per si de cas, la restauradora el va engassar i el va traslladar sobre un llit rígid a Vilamuseu. Mai se sap què pot aparèixer en aquests embolics de metall deformat, i cal extreure'ls i moure'ls amb molt de compte.
 
En netejar-lo al laboratori van anar apareixent botons, ganxos ... Després d'una difícil restauració, ací tenim aquest fermall de cinturó del s. VI aC, molt semblant al que trobem a la tomba 17 de l'altra gran necròpoli vilera, la de Poble Nou. Es va soterrar al costat d'una malla de bronze que la calor del foc va fondre, ocultant-la. La intensa calor va deformar els garfis i va retòrcer la peça, però la màgia de la restauradora ha permès fins i tot recuperar part de la seua decoració de punts i línies.

PROYECTO RELACIONADO