Recorrido y descripción 3ª etapa - Recorregut i descripció 3ª etapa - Track and description 3rd stage

Valencià:
(texto en castellano más abajo - see text in English below)

3ª ETAPA TORREMANZANAS-IBI-ONIL 28 KM
Fins a Ibi, 18km segon tram 10km fins a Onil
Iniciem la marxa a l'Ajuntament i avancem per l'Avinguda d'Espanya. Uns metres més endavant, girem a l'esquerra i continuem fins a arribar a la carretera CV-780, la creuem i seguim de front cap a un pal indicador del Camí.
En principi, avancem per una senda formigonada amb barana de fusta durant 300 m. i per ella se salva el barranc del riu de la Torre. Eixim enfront d'un ramal de la CV-780 i continuem per l'asfalt. Estem pujant la Serra Dels Plans.
Quan portem 2 km. d'etapa, ens desviem a la dreta, per a prendre una sendera pedregosa de pendent considerable i, un km mes avant, arribem al costat de les ruïnes del Corral dels Matets. L'ascens continua sent fort, però l'esforç es veu compensat per les belles panoràmiques que contemplem
El Camí, durant aquest primer tram, coincideix amb el traçat del PR-CV232.1, que es dirigeix al Cim dels Plans. Quan aconseguim els 1.160 m.s.n.m. ens trobem al costat de les antenes situades prop del cim dels Plans. És el punt més alt de l'etapa de hui i mereix fer un alt per a gaudir de l'entorn.
Comencem el descens i, en poc més d'un km., passem al costat de l'hotel rural Pou de la Neu, Continuem baixant fins a arribar a la CV-800, la famosa carretera de la Carrasqueta, tantes vegades bloquejada i tancada per la neu. Girem a la dreta per a continuar per una senda paral·lela a la mateixa durant uns 200 m., i després creuem de front, per a començar a pujar aquesta serra. Hem de travessar La Carrasqueta en sentit est-oest.
Prenem una senda de terra per la qual, en alguna cosa més de 2 km. de pujada, ens trobem en la segona cimera de la jornada. Estem a 1.144 m.s.n.m. i, en aquest punt, hi ha un encreuament de camins: A la dreta es va al refugi de muntanya de L'Esbarzerets, però nosaltres continuem de front. Ja ataüllem al fons de la vall la població d'Ibi,
En el descens veiem més endavant la font del Carrascal, que a l'estiu no sol tindre aigua. El camí és ara una ampla pista de terra i, en un parell de km., passem al costat de la masia del Carrascal de Anselmo.
Des d'ací en poc més d'un km. arribem a una pista asfaltada en la partida de la Devesa. La prenem per l'esquerra per a continuar baixant i passem al costat del Mes El Regal, una construcció amb pinta de "castell modern".
A continuació girem a l'esquerra per a creuar la autovia A-7 sobre un pas elevat i entrem a Ibi pel carrer Vicente Aleixandre. Al final d'aquesta, girem a la dreta al carrer Azorín i donem per finalitzada l'etapa a Ibi, a l'església de Santiago Apostol. És aconsellable continuar fins a Onil i així equilibrar l'etapa de l'endemà fins a Villena. A Ibi està la possibilitat de pernoctar en el poliesportiu
Coordinador dels acolliments/albergue de la zona Jose Sanchis Mocho 676149642
Track tram la Torre de les Maçanes Ibi
https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/camino-de-santiago-del-sureste-ramal-central-desde-benidorm-la-vila-etapa-03-torremanzanas-ibi-16819858

  3a Etapa bis Ibi Onil
Partim des de la Parròquia de Santiago Apòstol. Pugem una mica i en la rotonda girem a l'esquerra pel carrer Joan Carles I; uns metres avant ens trobem una altra rotonda en la qual s'ha reconstruït un antic pou de neu, una rèplica dels molts que es troben per les serres alacantines.
Seguim de front fins al següent encreuament, on girem a l'esquerra per l'Avinguda del Mediterrani. Passem al costat del parc El Derramaor i girem a la dreta en arribar al poliesportiu; després, pel carrer Jaén, seguim paral·lels a tot el camp d'esports, fins a arribar a una rotonda que, en el seu centre, té reconstruït un xicotet pont.
Girem una mica a l'esquerra pel carrer Ciudad Real i seguim de front travessant el polígon industrial. En finalitzar, travessem el carrer el Pinós i eixim de la població després de 2,5 km. de recorregut urbà.
Continuem de front per una àmplia senda de terra que correspon a la Via Verda de la Foia, l'antic ferrocarril d'Agost a Alcoi. Aquest tram és el que unia les localitats d'Ibi i Castalla. Observem que el primer tram de la senda és una autèntica trinxera.
Passem sota un pont i la trinxera no s'obri fins a eixir a la part posterior d'un celler-almàssera. Seguim en línia recta en suau descens i més endavant travessem el barranc de les Gargas, on podem veure nombroses terrasses cultivades d'ametlers. Durant més de 2 km. la via verda discorre paral·lela a la carretera CV-806.
Quan portem 6,5 km. d'etapa, abandonem la Via Verda. Girem a la dreta, creuem la CV-806 i continuem de front per una pista asfaltada, per a anar girant a l'esquerra envoltant una finca de materials de construcció. Al lluny veiem de front, en un alt, el castell de Castalla.
Seguim aquesta carretereta local que va fent diversos girs en el seu trajecte i durant quasi 4 km. Anem travessant camps d'oliveres i ametlers, així com passant al costat de diverses cases de camp, fins a arribar a la població d'Onil.
Quan estem al costat del poliesportiu, entrem en la població d'Onil. Travessem la carretera de circumval·lació, girem a l'esquerra per a continuar fins a la rotonda, ací girem a la dreta per a pujar per l'avinguda de Castalla, fins a arribar a la Caserna de la Guàrdia Civil, l'edifici de la Policia Local i el Convent de la Immaculada.
Per a fer nit a Onil està l'opció del poliesportiu amb matalassets. Contacte Miguel 655996229 o Coordinador de les acollides/albergs de la zona Jose Sanchis Mocho 676149642
Track tram Ibi Onil
https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/camino-de-santiago-del-sureste-ramal-central-desde-benidorm-la-vila-etapa-03bis-ibi-onil-16819546
 


 Castellano:
3ª ETAPA TORREMANZANAS-IBI-ONIL 28 KM
Hasta Ibi, 18km segundo tramo 10km hasta Onil
Iniciamos la marcha en el Ayuntamiento y avanzamos por la Avenida de España. Unos metros más adelante, giramos a la izquierda y continuamos hasta llegar a la carretera CV-780, la cruzamos y seguimos de frente hacia un poste indicador del Camino.
En principio, avanzamos por una senda hormigonada con barandilla de madera durante 300 m. y por ella se salva el barranco del río de La Torre. Salimos frente a un ramal de la CV-780 y continuamos por el asfalto. Estamos subiendo la Serra Dels Plans.
Cuando llevamos 2 kms. de etapa, nos desviamos a la derecha, para tomar un sendero pedregoso de pendiente considerable y, un km mas adelante, llegamos junto a las ruinas del Corral dels Matets. El ascenso sigue siendo fuerte, pero el esfuerzo se ve compensado por las hermosas panorámicas que contemplamos.
El Camino, durante este primer tramo, coincide con el trazado del PR-CV232.1, que se dirige al Cim dels Plans. Cuando alcanzamos los 1.160 m.s.n.m. nos encontramos junto a las antenas situadas cerca de la cumbre dels Plans. Es el punto más alto de la etapa de hoy y merece hacer un alto para disfrutar del entorno.
Comenzamos el descenso y, en poco más de un km., pasamos junto al hotel rural Pou de la Neu, Seguimos bajando hasta llegar a la CV-800, la famosa carretera de La Carrasqueta, tantas veces bloqueada y cerrada por la nieve. Giramos a la derecha para continuar por una senda paralela a la misma durante unos 200 m., y después cruzamos de frente, para empezar a subir esta sierra. Debemos atravesar La Carrasqueta en sentido este-oeste.
Tomamos una senda de tierra por la que, en algo mas de 2 kms. de subida, nos encontramos en la segunda cumbre de la jornada. Estamos a 1.144 m.s.n.m. y, en este punto, hay un cruce de caminos: A la derecha se va al refugio de montaña de L’Esbarzerets, pero nosotros continuamos de frente. Ya divisamos al fondo del valle la población de Ibi,
En el descenso vemos más adelante la font del Carrascal, que en verano no suele tener agua. El camino es ahora una ancha pista de tierra y, en un par de kms., pasamos junto a la masía del Carrascal de Anselmo.
Desde aquí en poco más de un km. llegamos a una pista asfaltada en la partida de la Devesa. La tomamos por la izquierda para seguir bajando y pasamos junto al Mas El Regalo, una construcción con pinta de “castillo moderno”.
A continuación giramos a la izquierda para cruzar la autovia A-7 sobre un paso elevado y entramos en Ibi por la calle Vicente Aleixandre. Al final de la misma, giramos a la derecha en la calle Azorín y damos por finalizada la etapa en Ibi, en la iglesia de Santiago Apostol. Es aconsejable continuar hasta Onil y asi equilibrar la etapa del dia siguiente hasta Villena. En Ibi está la posibilidad de pernoctar en el polideportivo
Coordinador de las acogidas/albergue de la zona Jose Sanchis Mocho 676149642
Track tramo Torremanzanas Ibi
https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/camino-de-santiago-del-sureste-ramal-central-desde-benidorm-la-vila-etapa-03-torremanzanas-ibi-16819858

  3ª Etapa bis Ibi Onil
Partimos desde la Parroquia de Santiago Apóstol. Subimos un poco y en la rotonda giramos a la izquierda por la calle Juan Carlos I; unos metros adelante nos encontramos otra rotonda en la que se ha reconstruido un antiguo pozo de nieve, una réplica de los muchos que se encuentran por las sierras alicantinas.
Seguimos de frente hasta el siguiente cruce, donde giramos a la izquierda por la Avenida del Mediterráneo. Pasamos junto al parque El Derramaor y giramos a la derecha al llegar al polideportivo; después, por la calle Jaén, seguimos paralelos a todo el campo de deportes, hasta llegar a una rotonda que, en su centro, tiene reconstruido un pequeño puente.
Giramos un poco a la izquierda por la calle Ciudad Real y seguimos de frente atravesando el polígono industrial. Al finalizar, cruzamos la calle Pinoso y salimos de la población tras 2,5 kms. de recorrido urbano.
Continuamos de frente por una amplia senda de tierra que corresponde a la Vía Verde de La Foia, el antiguo ferrocarril de Agost a Alcoy. Este tramo es el que unía las localidades de Ibi y Castalla. Observamos que el primer tramo de la senda es una auténtica trinchera.
Pasamos bajo un puente y la trinchera no se abre hasta salir a la parte trasera de una bodega-almazara. Seguimos en línea recta en suave descenso y más adelante atravesamos el barranco de las Gargas, donde podemos ver numerosas terrazas cultivadas de almendros. Durante más de 2 kms. la vía verde discurre paralela a la carretera CV-806.
Cuando llevamos 6,5 kms. de etapa, abandonamos la Vía Verde. Giramos a la derecha, cruzamos la CV-806 y continuamos de frente por una pista asfaltada, para ir girando a la izquierda rodeando una finca de materiales de construcción. A lo lejos vemos de frente, en un alto, el castillo de Castalla.
Seguimos esta carreterita local que va haciendo diversos giros en su trayecto y durante casi 4 kms. Vamos atravesando campos de olivos y almendros, así como pasando junto a varias casas de campo, hasta llegar a la población de Onil.
Cuando estamos junto al polideportivo, entramos en la población de Onil. Cruzamos la carretera de circunvalación, giramos a la izquierda para continuar hasta la rotonda, aquí giramos a la derecha para subir por la Avenida de Castalla, hasta llegar al Cuartel de la Guardia Civil, el edificio de la Policía Local y el Convento de la Inmaculada.
Para hacer noche en Onil está la opción del polideportivo con colchonetas. Contacto Miguel 655996229 o  Coordinador de las acogidas/albergues de la zona Jose Sanchis Mocho 676149642
Track tramo Ibi Onil
https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/camino-de-santiago-del-sureste-ramal-central-desde-benidorm-la-vila-etapa-03bis-ibi-onil-16819546
  English:
3RD STAGE TORREMANZANAS-IBI-ONIL 28 KM
To Ibi, 18km, second section 10km to Onil
We started the march at the Town Hall and advanced along the Avenida de España. A few metres further on, turn left and continue until you reach the CV-780 road, cross it and continue straight on to a signpost on the Camino.
At first, we advance along a concrete path with a wooden handrail for 300 m and along it we cross the ravine of the La Torre river. We leave in front of a branch of the CV-780 and continue on the asphalt. We are climbing the Serra Dels Plans.
After 2 km of the stage, we turn off to the right, to take a stony path with a considerable slope and, one km further on, we reach the ruins of the Corral dels Matets. The ascent is still strong, but the effort is compensated by the beautiful views we contemplate.
El Camino, during this first section, coincides with the route of the PR-CV232.1, which goes to the Cim dels Plans. When we reach 1,160 m.a.s.l. we are next to the antennas located near the summit of the Plans. This is the highest point of today's stage and it is worth stopping to enjoy the surroundings.
We started the descent and, in a little more than one km, we passed by the Pou de la Neu rural hotel. We continued descending until we reached the CV-800, the famous La Carrasqueta road, so many times blocked and closed by snow. We turn right to continue along a path parallel to it for about 200 m., and then we cross it head-on, to start climbing this mountain range. We must cross La Carrasqueta in an east-west direction.
We take a path of land by which, in a little more than 2 kms. of ascent, we are in the second summit of the day. We are at 1,144  m.a.s.l. and, at this point, there is a crossroads: On the right is the mountain refuge of L'Esbarzerets, but we continue straight ahead. At the end of the valley we can see the village of Ibi,
On the way down we see the Carrascal fountain further on, which in summer usually has no water. The path is now a wide dirt track and, in a couple of kms, we pass by Anselmo's Carrascal farmhouse.
From here, in a little more than one km, we reach a paved track in the Devesa area. We take it on the left to continue descending and pass by Mas El Regalo, a building that looks like a "modern castle".
Then we turn left to cross the A-7 motorway over an overpass and enter Ibi on Vicente Aleixandre street. At the end of this street, turn right into Azorín street and end the stage in Ibi at the Santiago Apostol church. It is advisable to continue until Onil and thus balance the next day's stage to Villena. In Ibi there is the possibility of spending the night in the sports centre
Coordinator of the shelters in the area Jose Sanchis Mocho 676149642
Track section Torremanzanas Ibi
https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/camino-de-santiago-del-sureste-ramal-central-desde-benidorm-la-vila-etapa-03-torremanzanas-ibi-16819858

 3rd Stage bis Ibi Onil
We leave from the Santiago Apostle Parish. We went up a little and at the roundabout we turned left into Juan Carlos I street; a few meters ahead we found another roundabout where an old snow well has been rebuilt, a replica of the many that can be found in the mountains of Alicante.
We continue straight ahead until the next intersection, where we turn left along the Avenida del Mediterráneo. We pass by the El Derramaor park and turn right when we reach the sports centre; then, along Jaén street, we continue parallel to the entire sports field, until we reach a roundabout which, in its centre, has a small bridge reconstructed.
We turn a little to the left on Ciudad Real street and continue straight on through the industrial park. At the end, cross Pinoso Street and leave the town after 2.5 km. of urban journey.
We continue straight on along a wide dirt track that corresponds to the Vía Verde de La Foia, the old railway from Agost to Alcoy. This section is the one that joined the towns of Ibi and Castalla. We can see that the first section of the path is a real trench.
We pass under a bridge and the trench doesn't open until we come out at the back of an oil mill. We continue in a straight line in a gentle descent and further on we cross the Gargas ravine, where we can see numerous terraces cultivated with almonds. For more than 2 km the greenway runs parallel to the CV-806 road.
After 6.5 kms. of stage, we leave the Greenway. Turn right, cross the CV-806 and continue straight on along an asphalted track, then turn left around a construction material factory. In the distance we can see the Castalla Castle on a hill.
We follow this local road that is making several turns on its way and for almost 4 kms. we go through fields of olive and almond trees, as well as passing by several country houses, until you reach the town of Onil.
When we are next to the sports centre, we enter the town of Onil. We cross the ring road, turn left to continue until the roundabout, here we turn right to go up the Avenida de Castalla, until you reach the Civil Guard Headquarters, the building of the Local Police and the Convent of the Immaculate.
To make night in Onil is the option of the sports center with mats. Contact Miguel 655996229 or Coordinator of the shelters / shelters in the area Jose Sanchis Mocho 676149642
Track section Ibi Onil
https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/camino-de-santiago-del-sureste-ramal-central-desde-benidorm-la-vila-etapa-03bis-ibi-onil-16819546