Descripció

Vilamuseu, 14 i 21 de gener de 2019 

Presentació

Des de fa anys, Vilamuseu organitza anualment cursos de formació interna sobre Accessibilitat i Disseny universal en museus, conscient que la formació de tot el personal (no només dels departaments d'Educació, sinó també dels de Conservació i de la resta de professionals) és la clau de la sensibilització i en definitiva l'èxit en la política inclusiva. En 2019, a proposta de la Direcció Territorial de Cultura i Esport d’Alacant de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, ampliem aquesta oferta conjuntament amb la Direcció General de Cultura i Patrimoni a tots els museus valencians, per optimitzar els resultats i compartir coneixement. 
 
 
Dirigit a: professionals de gestió de museus i patrimoni natural i cultural a qualsevol nivell (personal directiu i tècnic, d'atenció al públic, guies, etc.), responsables polítics i voluntariat (1) l'activitat dels quals tinga relació amb l'atenció al públic en els museus, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana. 
 
Dates, horari i lloc de realització: 14 i 21 de gener de 2019. Horari presencial de 9 a 14 i de 15,30 a 19 h. Sala A de Vilamuseu, C / Colón, 57, la Vila Joiosa. La sala té bucle magnètic. El museu és completament accessible. 
 
Durada i modalitat: curs teoricopràctic de 20 hores (16 presencials més 4 h de treball obligatori). 
 
Organitzen: Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana i Ajuntament de la Vila Joiosa, a través de Vilamuseu. 
 
Certificació: les entitats organitzadores emetran un certificat d'assistència conjunt a les persones que assistisquen al 100% de les sessions i un 85% de les hores presencials totals del curs (14 h), i que facen entrega en temps i forma i aproven el treball obligatori final, que serà avaluat per la direcció del curs. 
 
Direcció del Curs: Antonio Espinosa Ruiz (Vilamuseu) i José Antonio López Mira (Direcció Territorial de Cultura i Esport de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport). 
 
Dinar: L'organització facilitarà informació sobre restaurants propers a Vilamuseu i els seus preus de menú, i negociarà un preu econòmic amb un restaurant proper per a les persones assistents al curs. 
 
Inscripció: El nombre màxim de places és 60. La inscripció és gratuïta, i es farà per ordre de recepció de les sol·licituds, fins al dia 11 de gener a les 13 h. Es comunicarà per correu electrònic l'acceptació de la inscripció aquest mateix dia. Les sol·licituds s'enviaran per correu electrònic al correu museo@villajoyosa.com, indicant en l'assumpte "Inscripció al curs Museus per a totes les persones". En el text del correu s'indicarà: 1) nom i cognoms; 2) telèfon de contacte; 3) adreça de correu-e de contacte; 4) museu en el qual desenvolupa la seua activitat; 5) lloc de treball o tipus de vinculació amb el museu; 6) si es té alguna discapacitat i grau. (2) Els / les sol·licitants que pertanyin formalment al voluntariat d'un museu ho acreditaran mitjançant escrit adjunt signat per la direcció del mateix. (3) 
                                              
(1) Persones formalment inscrites i en actiu en el voluntariat cultural dels museus de la Comunitat Valenciana.
(2) Aquesta informació és important per preveure traducció a llengua de signes, audiodescripció i altres recursos.
(3) Aquestes dades seran tractades, d'acord amb la LOPD vigent, per Vilamuseu, c / Colón,  57, la Vila Joiosa. 

 
PROGRAMA
 
Dilluns 14 de gener 
 
9:00 - 9,15 h. Obertura del curs. Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana i alcalde de la Vila Joiosa.

9,15 - 10,45 h. Antonio Espinosa Ruiz (Vilamuseu): "Qüestions bàsiques sobre disseny universal, museus i diversitat humana (I)".

10,45 – 11,15 h. Pausa. 11,15 – 12,30 h. Tècnic de FESORD (Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana): "Les persones sordes i els museus".

12,30 - 14,00 h. Antonio Espinosa Ruiz (Vilamuseu): "Qüestions bàsiques sobre disseny universal, museus i diversitat humana (II)".

14:00 - 15,30 h. Dinar 15,30 – 17,30 h. Luigi Leporiere, tècnic de Turisme Accessible i Coordinador de Projectes de PREDIF (Plataforma Representativa Estatal de Personas con Discapacidad Física): "Les persones amb discapacitats físiques i els museus."

17,30 - 19 h. Antonio Espinosa Ruiz (Vilamuseu): "Planificació i gestió del disseny universal i de l'atenció inclusiva als museus". 
 
Dilluns 21 de gener 
 
9:00 - 11 h. Antonio Espinosa Ruiz (Vilamuseu): "La comunicació dels continguts: texts accessibles, interpretació del patrimoni, subtitulat, presentacions audiovisuals, lectura fàcil i comunicació alternativa i augmentativa (I)".

11 – 11,30 h. Pausa.

11,30 – 14 h. Beatriz Prieto Bermejo, tècnic de rehabilitació de l'ONCE d'Alacant: "Les persones amb discapacitat visual i els museus. Taller d'atenció inclusiva a persones amb discapacitat visual."

14-15,30 h. Dinar.

15,30 h. – 16,30 h. Antonio Espinosa Ruiz (Vilamuseu): Antonio Espinosa Ruiz (Vilamuseu): "La comunicació dels continguts: texts accessibles, interpretació del patrimoni, subtitulat, presentacions audiovisuals, lectura fàcil i comunicació alternativa i augmentativa (II)".

16,30 – 18 h. Miriam Fernández de Sanmamed Marina, psicòloga; Manuel García Silvente, psicòleg; i Mª Isabel Tortosa Crespo, fisioterapeuta. Centre Les Talaies- ASMIVI: "La discapacitat intel·lectual i física i els museus".

18 – 19 h. Carmina Bonmatí Lledó y Rosa Davó Ferrer (Vilamuseu): "Inclusió social i cultural als museus"